זעפרן נחשב לאחד התבלינים הנדירים ביותר בעולם. הזעפרן הוא תבלין בעל תכונות בריאותיות טובות והוא עשיר במרכיבים שהוכחו כתורמים למגוון רחב של יתרונות בריאותיים. זעפרן מופק מצלקתו של פרח הכרכום כאשר כל פרח פורח רק פעם אחת במהלך השנה. במאמר זה נרחיב לגבי תבלין מיוחד זה ונעמוד על אופן השימוש בו במטבח העכשווי כיום, כמו גם לגבי יתרונותיו הקולינריים והבריאותיים.
הזעפרן
הזעפרן נחשב כל כך יקר וטוב לא רק משום שהוא תבלין בעל תכונות בריאותיות טובות אלא גם בשל תנאי גידולו. את הצלקות של הפרח ניתן לקטוף רק באופן ידני ומכאן נובע הקושי הרב בהפקתו ומחירו הגבוה. פרחי הכרכום מהם מפיקים זעפרן גדלים בעיקר במרוקו, ספרד, איראן ומחוז קשמיר בהודו. במקומות הללו מתקיימים תנאי מזג האוויר הדרושים לגידול צמח הכורכום. לכל פרח כורכום יש שלש צלקות בלבד מהם מפיקים את התבלין לאחר תהליך קטיף מורכב המתבצע בעבודת יד.
בריאות הגוף והנפש
לתבלין היכולת לבלום ולעכב צמיחה של גידולים מסרטנים. במחקרים אחר הוכחו השפעה מיטיבה של זעפרן על ההשלכות הרעילות של אלומיניום, בכל הקשור לאובדן זיכרון והפרעות נוירולוגיות. הזעפרן הוכח מחקרית בתור תבלין בעל תכונות בריאותיות טובות גם בתחום הבריאות הנפשית והוא יכול לשמש לטיפול יעיל בדיכאונות קלים.
חוט או תמצית
למרות מחירו הגבוה זעפרן הוא תבלין פופולרי בקרב רבים בעולם והשימוש בו נפוץ, הן בתבלון עם חוטי הזעפרן עצמם והן לאחר עיבוד התבלין לתמצית זעפרן ושילוב הזעפרן נפוץ במגוון מאכלים שונים. בשל מחירו הגבוה של הזעפרן, בשווקים נמכרים זיופים רבים שלו ויש להיות ערניים לכך בעת הרכישה. זעפרן מזויף אינו תבלין בעל תכונות בריאותיות טובות כמובן.
זעפרן מזויף
זעפרן מזויף מופק מחוטים אשר צופו בצבע שנוצר בתהליך של מיצוי פרחי החריע. בגלל הקרבה מבחינת הצבעים בין פרח החריע ופרח הכורכום ניתן לייצר זיופים ברמה גבוהה וקשה להבחין בזיוף בעין לא מקצועית. בדרך כלל זעפרן מזויף נמכר בתפזורת ולא בקופסאות הקטנות האופייניות לתבלין המקורי. העובי של כל חוט גדול במעט על זה של חוט זעפרן מקורי.
לא ניתן לזייף את הריח
חוטי זעפרן מקוריים נראים כיחידות בודדות ודקיקות. הדרך הטובה ביותר לזיהוי זעפרן מקורי הוא להריח את הארומה הנודפת מהתבלין לאחר חימום שלו במחבת יבשה, מכיוון שלא ניתן לזייף את הריח של זעפרן טרי ואיכותי. על מנת להפיק את המרב מטעם הזעפרן, מומלץ לייבש את התבלין לפני שמכניסים אותו לתבשיל.
מתכונים מומלצים למתחילים
על מנת לשלב זעפרן בהצלחה במטבח שלכם אנו ממליצים על מספר מתכונים שמתאימים לחיך הישראלי כמו, ריזוטו זעפרן, תפוחי אדמה מטוגנים עם שעועית ירוקה בתיבול זעפרן, כרובית מטוגנת עם זעפרן ועוף בתנור ברוטב זעפרן. במנות אלו הזעפרן נותן טעם עשיר שיכול להחליף בהצלחה תבלינים אחרים כמו כורכום ופפריקה.
צבע עשיר ומרשים
במנות אורז וריזוטו, מלבד היתרון של השימוש עם תבלין בעל תכונות בריאותיות טובות מקבלים מנה טעימה במיוחד ובעלת צבע זהבהב אדמדם עשיר ומרשים מאוד גם מבחינת הנראות החיצונית והפוטוגנית של המנה. מנות אלו מתאפיינות בניחוח העשיר של הזעפרן, ריח מלא בעוצמה שלרבים העושים בו שימוש מזכיר את הריח של אדמות המדבר.
לסיכום
במאמר זה עסקנו בזעפרן, תבלין בעל תכונות בריאותיות טובות שמומלץ לכם לשלב במטבח לשם יצירת מנות טעימות, בריאות ומרשימות. כפי שציינו, התנאים הגיאוגרפים הנדרשים לגידול הצמח ותהליך ההפקה הייחודי גורם לכך שמחיר התבלין גבוה ויש גם זיופים בשווקים. זעפרן מקורי יגיע בקופסת פלסטיק קטנה ושקופה הסגורה בחוט זהב או חותם שעווה.
המידע באתר הוא לא חוות דעת רפואית או המלצה רפואית מכל סוג שהוא, כדי לקבל את הטיפול המדויק לצורך הטיפול בבעיה יש לפנות לרופא ו/או למומחה בלבד