חיפוש
סגור את תיבת החיפוש

מוכר אבל חדש: כל מה שלא ידעתם על פסטה

מי לא אוהב פסטה? המאכל האיטלקי אשר עשוי מקמח, מים וביצים הפך ברבות השנים לשם דבר בעולם הקולינריה, כאשר היום נדיר מאוד שלא למצוא במסעדות ביתיות כמו גם יוקרתיות לפחות מנה אחת של פסטה. עם שפע של וריאציות וטעם שהפך לחלק בלתי נפרד מהתפריט הקולינרי של כל משפחה ישראלית, ובוודאי משפחות בעולם. המאכל הזה אומנם מוכר אבל הוא גם בעל שורשים היסטוריים עמוקים ונרחבים, עליהם נרחיב כעת.

עובדות מפתיעות אודות המאכל האהוב

עוד בימי קדם נהגו להכין פסטה, ועדות לכך אפשר למצוא בספר המתכונים של אפציוס שחי בתקופה הרומית ונהג להכין פסטה עם רוטב נוזלי בשילוב של קמח ומים, מה שקרוי היום לזניה. בעבר, הפסטה נעשה בעבודת יד קפדנית שלקחה שעות רבות, כאשר רק במאה ה 9 החלו סוחרים ערבים להשתמש בפסטה יבשה לטובת מזון במסע הארוך שלהם בין מדינות באירופה, וספציפית ברומא שנחשבת מאז ועד היום לבירת הפסטה העולמית.

מוכר אבל חדש: כל מה שלא ידעתם על פסטה

למרות שהמתכונים שאותם מכינים עד היום הם מתכונים מימי הביניים, עם השנים החלו שפים מובילים להכין פסטה בטכניקות מיוחדות, ועל כן הפסטה הקדומה אותה הכינו בעבודה קפדנית בימי הביניים עברה מהפכים רבים עד שהגיעה לישראל, כאשר כאמור האיטלקים היו הראשונים לפתח את המתכון כמו גם להשתמש ברוטב העגבניות כבסיס לפסטה הקלאסית. ודאי לא ידעתם זאת אבל רק בשנת 1820 החלו באיטליה להשתמש בעגבניות כבסיס, וזאת למרות שעוד בשנת 1548 הגיעו העגבניות לארץ המגף.

איטליה – פסטה חלק כחלק מסורת מהמסורת הקולינרית

כידוע לכל, ארץ המגף הלוא היא איטליה היא היצרנית מספר אחת של פסטה בעולם, כאשר רבים יכולים להישבע רק שם ניתן לאכול את הפסטה בתצורתה הגולמית, ממש כפי שהחלו להשתמש בחומר הגלם הזה לפני אלפי שנים. עד היום נהוג בכפרים באיטליה לטחון את הסמולינה שהיא למעשה פסטה בטחינה גסה במומחיות ובמיומנות, כאשר עוד לפני שהפסטה הפכה לתעשייתית, נהוג היה לאכול אותה אך ורק באירועים חגיגיים כמו למשל חתונות. ודאי לא ידעתם גם את העובדה המפתיעה הבאה – מקרוני הוא מונח שמגיע היישר מהעיירה הציורית סיצילה והוא מתייחס לתהליך של לישת הבצק, וזאת מאחר ונהוג היה ללוש את הבצק למשך שעות רבות ולעיתים אפילו במשך כל היום. עם השנים והתפתחות הטכנולוגיות החלו לייצר את הפסטה במכונות, אולם עד היום ניתן למצוא בכפרים את האופים המקצועיים שמשתמשים באותן טכניקות לטובת יצירה של פסטה איכותית, בעבודת יד. הטעמים העזים המוכרים כאן בישראל הם שונים משאר העולם ובפרט באיטליה, וזאת בשל המסורת האיטלקית שבמסגרתה צריך לתת מקום של כבוד לפסטה עצמה, ועל כן הרטבים של הפסטה צריכים להיות פשוטים כמו למשל שימוש בשמש זית, לטובת העצמת הטעמים.

מאמרים

אוכל ביתי ישראלי

נגישות