חיפוש
סגור את תיבת החיפוש

לפני שמתחילים לאכול: כל מה שצריך לדעת על ברכת המזון

ברכת המזון היא אחת מהברכות החשובות ביותר בעבור כל יהודי מאמין, כאשר את הברכה הזו היא ברכה ארוכה שפותחת ומסיימת במילים ברוך אתה השם. הכוונה בברכה היא שהשם נותן את כל המזון, כאשר בהתחלה הברכה מתייחסת לקדושה של הברוך הוא אשר בירך את כולם כולל בעלי החיים בהזנה ובאוכל. בנוסף, בברכה יש התייחסות מוטיב לדאוג לפרנסה ובריאות, ועל כן היא ברכה שאותה נהוג לומר בכל פעם שמתחילים לאכול. ישנם נוסחים שונים של הברכה הזו, ולפני שאתם מתיישבים על השולחן להלן כל מה שאתם צריכים לדעת אודות הברכה הזו.

ברכת המזון – כל מה שרציתם לדעת אודות המצווה החשובה

לפני שמתחילים לאכול את הלחם נהוג לומר את ברכת המזון, כאשר מדובר במצווה מהתורה. כאן יש את ברכת המזון נוסח המזרח ויש גם ברכת מזון המזוהה עם העדה האשכנזית. יחד עם זאת, צריך לדעת כי בשני הנוסחים יש ברכות ראשונות הזהות וכוללות את ברכת הזן הכול עליה הסברנו בתחילת המאמר ונוגעת לכך כי הקדוש ברוך הוא מזכה את כל עמו במזון שהוא עצמו דואג ואחראי לו. כאן יש את ברכת המזון נוסח מזרח, כאשר הברכה הראשונה היא הקדושה של הקדוש ברוך הוא והברכות השניות נוגעת לברכת הארץ ולברכת בונה ירושלים, כאשר הייחודיות של הברכה הזו נובעת בין היתר בעקבות חכמים אשר עליה הם למדו מתוך הפסוקים בתורה ועל כן הברכה הזו היא ברכה חשובה הנאמרת בנוסחים שונים, כאשר שימו לב כי את הברכה לא נהוג לומר בערב חג אלא בנוסח שונה, כאשר דרך אתרים מתמחים כמו גם התייעצות עם בר ניתן להשלים את המצווה ובהתאם לכך גם להוביל ליצירה של עוצמה רוחנית המגיעה לידי ביטוי באמירה של ברכת המזון.

נוסחים שונים אינם רלוונטיים רק בעבור הציבור האשכנזי או המזרחי אלא ישנם נוסחים שונים בעבור בני עדות תימן, אתיופיה ועוד. ההבדל בין הנוסחים נובע בעקבות פסוקים מסוימים שאותם הוסיפו בני עדות המזרח, מתוך רצון להתקרב לעבודת השם והם אינם מופיעים בנוסח של עדות אחרות, כמו למשל העדה האשכנזית שהנוסח שלה הוא שונה אך זהה מבחינת המבנה, כאשר צריך לזכור כי הנוסחים הללו הם בעלי משמעות עמוקה זה למעלה ממאות שנים.

 

 

האם יש חשיבות לקריאה של נוסח מסוים?

התשובה היא לא. מדובר במצווה שנועדה לא רק לברך על המזון אלא גם להודות על הקיים, ועל כן מדובר במצווה שמצווה גם בתורה אבל גם בראי היהדות. כיהודים מאמינים אבל גם בעבור חילונים, מדובר בהזדמנות מצוינת לעצור לרגע ולהתחבר למסורת היהודית, רגע לפני שיושבים ליד השולחן ומתחילים לאכול. אין הבדל בין אמירה של נוסח מסוים לנוסח האחר, אלא צריך להקפיד ולקיים את המצווה, כאשר את המצווה אומרים גם נשים וגם גברים כאחד, כאשר ניתן לנצל את ההזדמנות לטובת הודיה לקדוש ברוך הוא על כל מה שנתן ובהתאם לכך ליצור לכידות שמגיעה לידי ביטוי בהתחברות למסורת היהודית, ולמצווה החשובה הזו שמצווה על כל יהודי.

לסיכום

בברכת המזון היא ברכה אותה נהוג לומר לפני שמתחילים לאכול מן הלחם. קיים שוני בין הנוסח המזרחי לבין הנוסח האשכנזי, כאשר ההבדל בין השניים נובע בעקבות תוספת של פסוקים שנועדו להתקרב ליראת שמיים וקדושת השם. על כן, כוונה אמיתית מהווה את הבסיס לאמירה של מצווה בעלת משמעות רוחנית עמוקה ומצווה חשובה מאוד בראי היהדות.

מאמרים

אוכל ביתי ישראלי

נגישות