חיפוש
סגור את תיבת החיפוש

מעוניינים להתחיל למכור עוגות מהבית? כדאי שתפתחו עוסק פטור

רוצים לשתף את כל העולם בדברים המתוקים והיפים שאתם יודעים להכין? ביצירות הקונדיטוריה

המופלאות שלכם? ובכן, לפני כן תצטרכו לשתף את הרשויות בתוכניות שלכם ובהמשך, גם בהכנסות. משמע – קודם כל יש בירוקרטיה שמחייבת אתכם ורק לאחר מכן, ניתן להתחיל לעשות עסקים. לפני הכול, אתם צריכים להיות מוכרים על ידי הרשויות כ"עוסקים". עבור עסק קטן מהבית, זה יהיה לרוב עוסק מסוג "עוסק פטור". מה זה אומר בפועל? למה סטאטוס כזה מחייב אתכם ומהם יתרונותיו וחסרונותיו? זו היא סקירה קצרה על כך:

עוסק פטור – הגדרה בסיסית

מבחינת הרשויות, בעל עסק הוא "עוסק". רוצים להרוויח מעסק פרטי? אז תצטרכו לדווח על ההכנסות ולשלם מס. לשם כך, עליכם להירשם ברשויות המס בתור “עוסק". הרישום פשוט יחסית, אך הוא מעלה את השאלה החשובה, על איזה משני סוגי העוסק תירשמו? עוסק פטור או עוסק מורשה? בחירה באפשרות של עוסק פטור תקל עליכם בהמשך, אך היא לא תמיד אפשרית. הדבר תלוי בגובה הכנסותיכם הצפוי. החל מרף שמוגדר כל שנה (102,292 ש"ח לשנת 2022, לשם ההמחשה), חייבים להירשם כעוסק מורשה. מתחת לרף זה, אתם מתאימים להרשמה כעוסק פטור.

היתרונות

עוסק פטור, כשמו כן הוא – פטור. פטור ממה? מגביית מע"מ מלקוחותיו ומנהלות נוספות סביב נושא זה מול הרשויות. שני סוגי העוסקים משלמים מס, בהתאם לגובה ההכנסות. מזה אף אחד לא פטור, אלא מי שהכנסותיו נמוכות במיוחד. אך עוסק מורשה, גם "עובד" עבור המדינה בגביית מע"מ. אם אתם עסק בתחילת דרכו, אתם בטח לא צריכים עוד קצת בירוקרטיה. כך שעוסק פטור יקל עליכם בהחלט. בשורה התחתונה, הבירוקרטיה פשוטה יותר, אתם חוסכים זמן, היקף הסיוע שדרוש מרואה חשבון מצטמצם וכך גם התשלום על שירותיו.

 

 

החסרונות

מצד שני, עם עוסק פטור לא תוכלו לקבל החזר של המע"מ ששילמתם על הוצאותיכם. כמו כן, המונח עוסק פטור מתקשר בתודעה הציבורית לעסק קטן.

בין עוסק פטור לעוסק מורשה

עוסק פטור מחויב ברשימה קצרה יחסית של חובות: עליו להוציא קבלות, לשלם מקדמות מס הכנסה ולהעביר פעם בשנה  דו”חות – אחד למס הכנסה ועוד אחד למע"מ. עוסק מורשה לעומת זאת, נדרש ליותר מכך. הוא גובה מע"מ מלקוחותיו ומדווח חודשית למע”מ. עוסק מורשה גם מעביר לרשויות המס את ההפרש, בין המע"מ שהוא גבה מלקוחותיו, למע"מ שהוא שילם לספקים שונים (מכונה "תשומות"). ומה קורה, במקרה שבו מע"מ התשומות גבוה ממע"מ שנגבה מהלקוחות? מקבלים החזר. הסטאטוס בו נרשמתם ברשויות המס לא חייב להיות קבוע. הוא מהווה נקודת פתיחה טובה, מקלה וטבעית. עם זאת, בהמשך סביר שהעסק שלכם ייצמח והדבר יתבטא גם ברווחים. העלייה בהכנסות (גם אם הרווחים עדיין לא משהו), עשויה להעביר אתכם מעבר לרף של עוסק מורשה. עקרונית, ייתכן בהמשך גם ההיפך. אם היקף פעילותכם יקטן, תוכלו לחזור מעוסק מורשה לעוסק פטור. אגב, כיום אין דבר כזה "עוסק זעיר". כך נקרא בעבר עוסק פטור והמונח כבר לא בשימוש.

רואה חשבון – כן או לא?

אז אם אתם מתחילים כעוסק פטור, האם דרוש רואה חשבון? עסקים בתחילת דרכם משתדלים לחסוך בהוצאות, ככל הניתן. הדבר מובן. עם זאת, גם לעוסק פטור כדאי לשקול להסתייע ברואה חשבון. דווקא בתור עסק חדש ובמיוחד, אם אין לכם ניסיון בעבודה כעצמאי. איש מקצוע מנוסה כזה, יסייע לכם בייעוץ מקצועי ובקיצור ופישוט תהליכים מול הרשויות.

לסיכום

הגדרתכם כעוסק פטור, מהווה שלב הכרחי בדרך להגשמת חלומכם. בשורה התחתונה, זהו סטאטוס "עוסק" פשוט למדי ולא מסובך לעשות זאת.

מאמרים

אוכל ביתי ישראלי

נגישות