חיפוש
סגור את תיבת החיפוש

מה הקשר בין שתיית מים לבין אבנים בכליות?

אם אי פעם חוויתם כאבים נוראיים במתן שתן, עד כדי הליכה למיון בגלל זה, ייתכן שסבלתם מאבנים בכליות. לאבנים בכליות יש קשר מפתיע לפעולה פשוטה ובסיסית כמו שתיית מים. במאמר זה נבין מהן אבנים בכליות ומדוע שתיית מים מרובה מסייעת במניעתן. התכוננו לחשוף את התפקיד המרכזי שממלאים המים בשמירה על בריאות הכליות שלכם וגלו כיצד תוכלו להרחיק את האבנים הללו בעזרת כל כוס מים שתשתו.

מהן אבנים בכליות?

לפני שנבחן את תפקיד המים במניעת אבנים בכליות, חשוב להבין מהן אבנים בכליות ומדוע הן נוצרות. אבנים בכליות הן משקעים מוצקים, מבוססי מינרלים המתפתחים בכליות או בדרכי השתן. אבנים אלה יכולות להשתנות בגודלן, החל בגרגירים זעירים הדומים לחול וכלה באבנים גדולות.

הרכב אבנים בכליות

אבנים בכליות יכולות להיות מורכבות ממינרלים שונים, אך הסוגים הנפוצים ביותר כוללים סידן אוקסלט, סידן פוספט, חומצת שתן ואבני סטרוביט. אבני סידן אוקסלט נפוצות במיוחד, והן נמצאות בכ-80% מכלל מקרי האבנים בכליות. היווצרותן של אבנים אלו קשורה לשילוב של גורמים, כאשר התייבשות היא גורם מרכזי.

תפקיד המים במניעת אבנים בכליות

  • דילול שתן: אחד התפקידים העיקריים של מים במניעת אבנים בכליות הוא יכולתם לדלל שתן. כאשר אתם שותים כמות מספקת של מים, השתן שלכם הופך להיות מרוכז פחות, מה שמקטין את הסיכון להיווצרות גבישים. שתן מרוכז נוטה יותר לאפשר למינרלים כמו סידן ואוקסלט להשתלב ולהתמצק, מה שמוביל להיווצרות אבנים.
  • שוטף רעלים: שתיית מים מספקת מסייעת לגוף לסלק ביעילות פסולת ורעלים. כאשר אינכם שותים כמות מספקת של מים, תוצרי פסולת אלה יכולים להצטבר וליצור בעיה בדרכי השתן ובכליות, מה שמגדיל את הסבירות להיווצרות גבישים.
  • מעכב צבירת גבישים: מים פועלים כמעכב טבעי של צבירת גבישים. הם מונעים ממינרלים להידבק זה לזה וליצור את הגרעין הראשוני של אבן. שתיה מספקת שומרת על מינרלים אלו מפוזרים בשתן, מה שמקשה עליהם להתקבץ יחד ולגדול לאבנים.

 

מה כמות המים המספקת?

קביעת כמות המים הנכונה למניעת אבנים בכליות יכולה להשתנות מאדם לאדם. גורמים כמו גיל, מין, אקלים, רמת פעילות ובריאות כללית יכולים להשפיע על צורכי המים שלכם. עם זאת, הנחיה כללית היא לשאוף לפחות לשמונה כוסות מים ביום, אך אנשים מסוימים עשויים לצרוך יותר.

טיפים נוספים למניעת אבנים בכליות

אומנם חשוב להקפיד על שתיית מים, אבל יש אסטרטגיות נוספות שיפחיתו עוד יותר את הסיכון לאבנים בכליות:

  • הגבילו מזונות עתירים באוקסלט: אם יש לכם נטייה לצבור אבני סידן אוקסלט, שקלו להפחית את הצריכה של מזונות עתירי אוקסלט כמו תרד וסלק.
  • צמצום צריכת נתרן: רמות נתרן גבוהות בתזונה שלכם יכולות להגביר את הפרשת הסידן בשתן. הפחתת נתרן יכולה לסייע במניעת היווצרות אבנים.
  • צריכת סידן: בניגוד לאמונה הרווחת, הפחתת צריכת הסידן עשויה שלא להיות הגישה הטובה ביותר. למעשה, כמות מספקת של סידן תזונתי יכולה לעזור לאוקסלט להיקשר במעיים, למנוע את ספיגתו ולהפחית את הסיכון להיווצרות אבנים.
  • צריכת חלבון מתונה: צריכה מופרזת של חלבון מן החי עלולה להעלות את רמות חומצת השתן, מה שעלול להוביל לאבנים בחומצת השתן. השתדלו לשמור על תזונה מאוזנת עם ויטמינים ומינרלים מכל הסוגים.
  • יש להתייעץ עם גורם רפואי מוסמך: אם יש לכם היסטוריה של אבנים בכליות או אם אתם חושדים שאתם עלולים להיות בסיכון, התייעצו עם גורם רפואי מוסמך. הוא יכול לבצע בדיקות כדי לקבוע את הרכב האבן שלכם ולהציע ייעוץ מותאם אישית.

לסיכום

בעזרת הבנת הקשר המורכב בין שתיית מים ואבנים בכליות, חשפנו אסטרטגיה פשוטה אך רבת עוצמה לשמירה על בריאות הכליות שלכם. דמיינו עתיד שבו אתם חופשיים מהייסורים של כאבי אבנים בכליות, שבו הכליות שלכם מתפקדות בצורה אופטימלית והרווחה שלכם פורחת. הכול מתחיל בהבנת המשמעות של שתיית מים מספקת. על ידי דילול שתן, שטיפת רעלים ומניעת צבירת מינרלים, מים מתגלים כמסייעים במאבק נגד היווצרות אבנים בכליות. זכרו, בעוד שמומלץ באופן כללי לשתות כשמונה כוסות מים ביום, ההמלצה משתנה בין אדם לאדם. שאפו לשמור על תזונה מאוזנת, הגבילו מזונות עתירי אוקסלט ועתירי נתרן ושקלו להתייעץ עם איש מקצוע בתחום הבריאות לקבלת הדרכה מותאמת אישית אם יש לכם היסטוריה של אבנים בכליות.

 

המידע באתר הוא לא חוות דעת רפואית או המלצה רפואית מכל סוג שהוא, כדי לקבל את הטיפול המדויק לצורך הטיפול בבעיה יש לפנות לרופא ו/או למומחה בלבד.

מאמרים

אוכל ביתי ישראלי

נגישות