חיפוש
סגור את תיבת החיפוש

נפרדים מהאוכל האיטלקי: מהו חמץ ולמה היהדות אוסרת על אכילתו בפסח?

פסח מתקרב, והריח של האביב כבר נישא באוויר. אבל רגע לפני שאתם נהנים מהחגיגות, חשוב לזכור שיש משהו שאסור לנו לעשות בחג הפסח, והוא לאכול חמץ. כן, כן, גם אם אתם חובבי פסטה, לחמניות חמות ועוגות מפתות, בפסח תצטרכו להיפרד מהם לזמן מה. מהו בכלל חמץ, למה דווקא הוא אסור בפסח ומה הקשר בין חמץ לאלה שאינם יהודים? במאמר זה תוכלו להכיר את המצוות הקשורות לחמץ בפסח!

מהו חמץ?

חמץ הוא כל דבר שאפוי מקמח של חמשת מיני דגן (חיטה, שעורה, כוסמין, שיפון ושבולת שועל) שתפח. יש גם אנשים המקפידים לא לאכול קטניות בפסח, אפילו שאין איסור מפורש בתורה. אז דברים כמו לחם, עוגות, בייגלה, פסטות טעימות ובירה – כולם חמץ. אבל רגע, גם מצות עשויות מקמח ומים, אז למה הן לא חמץ? ההבדל הוא שהמצות נאפות ממש מהר, תוך פחות מ-18 דקות, כך שהבצק לא מספיק לתפוח ולהפוך לחמץ. האיסור חמץ בפסח אומר לא לאכול חמץ, וגם שלא יהיה בבית, ולכן לפני פסח עושים בדיקת חמץ ומנקים את כל הפינות כדי לוודא שלא נשאר חמץ בבית.

למה אסור לאכול חמץ בפסח?

הסיבה לאיסור אכילת חמץ בפסח מורכבת משילוב של סיבות היסטוריות ודתיות. בעצם, פסח הוא חג שאנחנו מציינים בו את יציאת עם ישראל מעבדות מצרים. סיפור יציאת מצרים עומד בלב ההוויה היהודית, ופסח הוא הזדמנות לחזור ולזכור את הסיפור המופלא הזה. אכילת מצות, לחם עוני שלא הספיק להחמיץ, מזכירה לנו את הלחץ והחיפזון שבהם יצאנו ממצרים. לעומת זאת, החמץ, שמייצג התפחה ועושר, מסמל את החיים הטובים שהשארנו מאחור במצרים. יותר מכך, איסור אכילת חמץ בפסח מופיע מפורשות בתורה, בספר שמות נאמר: "כל מחמצת לא תאכלו" (שמות י"ב, כ'). חשוב לציין שאכילת חמץ היא לא האיסור היחיד בפסח, אלא שלצד האיסור הזה, קיימות מצוות נוספות, כמו מצוות "בל יראה ובל ימצא" (שמות י"ג, ז') שמחייבת להיפטר מכל שאור וחמץ מהבית לפני החג.

מנהג מכירת חמץ

הטריק המשפטי המיוחד הזה שעושים לפני פסח הוא מכירת חמץ. לפי ההלכה, אסור לנו להחזיק בבית חמץ (לחם, פסטה, אורז וכו') במהלך החג. אז מה עושים עם כל המאפים האלה שיושבים במזווה? מסתירים אותם ומוכרים אותם לגוי! כן, קראתם נכון. אנחנו עורכים עסקה רשמית עם אדם שאינו יהודי, מעבירים לו את הבעלות על כל החמץ בבית, ובתמורה הוא נותן לנו סכום סמלי. לאחר החג, אנחנו פשוט קונים את החמץ בחזרה ממנו. למה עושים זאת? כדי לקיים את המצווה של "בל ייראה ובל יימצא", כי אנחנו לא רואים את החמץ בבית, וגם לא מחזיקים בבעלות עליו.

לסיכום

פסח מתקרב, מה שאומר שהגיע הזמן להיפרד מהפסטה, הפיצה והלחם האהובים לטובת מצות יבשות. החמץ, כל מאפה העשוי מחמשת מיני דגן שתפח, אסור לאכילה בפסח, כי אבותינו ברחו ממצרים בחיפזון בלי שהיה להם זמן אפילו להתפיח את הבצק שלהם. בנוסף לאיסור אכילת חבץ, גם אסור לנו להחזיק בבית אפילו פירור חמץ במהלך החג, ולכן מוכרים את החמץ לגוי, וכך שומרים על המצוות שקשורות לחמץ בפסח. אז כשאתם אוכלים מצות בפסח, זכרו שהחג הזה הוא הזמן להיזכר, להודות ולחוות את המסורת היהודית בצורה ייחודית.

מאמרים

אוכל ביתי ישראלי

נגישות